lördag, februari 25, 2006

Fotbollsmusik

1990 åkte svenska fotbollslandslaget till VM i Italien till tonerna av Ciao ciao Italia, framförd av av humorgruppen After Shave och fotbollslandslaget självt. Lasse Holm, som några år tidigare hade fått uttrycka sin tveksamma kärlek till Italien med låten Canneloni Macaroni, skrev verket. Man behöver inte vara särskilt fotbollsintresserad för att minnas fiaskot. Begreppet 1-2, 1-2, 1-2 föddes.

1994 fick herrarna Glenmark, Eriksson och Strömstedt i uppdrag att skriva VM-låten. När vi gräver guld i USA blev sommarens soundtrack och vi minns hur VM-bronset firades i fontäner och på gatorna. Själv åkte jag omkring i en bil i Insjön och viftade med en svensk flagga genom fönsterrutan. Idrott föder galenskap.

Men det blev en dyr historia för Svenska fotbollsförbundet. Spelarprovisioner och ett påkostat firande körde ekonomin i botten. Och inte blev det bättre av att spelarna blev högfärdiga och började starta restauranger vid Stureplan i stället för att spela boll.

GES fick skulden, för att de skrivit en låt som faktiskt inte var rakt igenom tramsig och som inte enbart handlade om fotboll.

Förbundet har lärt sig sin läxa. 2002 lät det Magnus Uggla skriva VM-låten och det blev, planenligt, ett medelmåttigt resultat i turneringen. Bra så.

Men nu, när Zlatan är uppfunnen och Sverige faktiskt har ett riktigt bra lag, står förbundet och skakar av rädsla inför minnet av 1994 års ekonomiska krasch. Drömmen om ett framgångsrikt fotbolls-VM måste till varje pris krossas.

Samtidigt finns det en stor mängd unga, begåvade artister och låtskrivare vars hjärtan klappar varmt och hårt för fotbollen. Sådana som verkligen älskar sporten och som lätt skulle kunna skriva den mest fantastiska kampsången till landslaget.

Du förstår förbundets skräck, va?

Lyckligtvis har man studerat krishantering. Och så har man sparat ett trumfkort för att kunna freda just sådana här situationer:

Han heter Tomas Ledin.

Han ska, enligt Aftonbladet, skriva årets VM-låt. Om det stämmer så är det ett drag så briljant att man häpnar. Vi ser fram emot videon där fotbollskillarna har en dag på stranden och lattjar med bollen, i sandaler av plast och med en glass i sin mun. Och känner sanden mellan tårna.

Så sälj dina VM-biljetter, bränn de blågula tröjorna och kepsarna och börja planera för ett traditonsenligt midsommarfirande. I sommar slipper du bada i fontänerna.