måndag, februari 13, 2006

Elvis-fynd!

Gick förbi Akademibokhandeln och såg till min stora glädje att de säljer Peter Guralnicks eminenta böcker Last train to Memphis - The Rise of Elvis Presley och Careless love - The unmaking of Elvis Presley i en gemensam volym för strax under två hundra spänn. Radshuselvis har dem naturligtvis redan, så glädjen gäller snarare alla dem som nu har ett gyllene tillfälle att fylla ett hål i bokhyllan. Spring och köp. Det är ett fynd.

Man behöver inte vara intresserad av Elvis för att uppskatta böcker om honom. Myten är ju nästan lika fascinerande som musiken. Samtidigt som han var allas Elvis, så var han lika hemlig som en ny film med Lukas Moodysson. Det finns tusen skrönor om Elvis, men ingen vet egentligen riktigt vad som är sant eller vad som sägs bara för att vårda varumärket Elvis. Detta öppnar ju för ungefär tusen biografier. Vilket väl ungefär är vad som har skrivits också.

Guralnicks böcker är de bästa i kategorin "Seriösa biografier". Larry Gellers If I can dream vinner priset för "Mest trovärdiga rapport från den innersta kretsen" (sorry, Priscilla). Humorpriset går till Albert Goldmans Elvis.